GITAS, Kranj, d.o.o.

Vloga prenosnih grelnikov pri sanaciji poškodb zaradi vode

Obnovo škode zaradi vode rešujemo z industrijsko vodenim znanjem in izkušnjami. Odziv izvajalcev na poplave in strategije, ki jih ti izvajalci uvedejo za zavarovanje strukturne celovitosti nepremičnine ter v namen odprave škode, ki jo je povzročila voda, neposredno vplivajo na ljudi, ki jih ti nesrečni dogodki prizadenejo.

Medtem ko so ventilatorji in razvlažilniki že dolgo ključno orodje v arzenalu opreme izvajalcev, pa grelnike pogosto spregledamo. Razlogov za to je veliko, vključno z mišljenjem, da so stroškovno manj učinkoviti od drugih metod.

Zgolj toplota ne bo rešila težav s poplavami, vendar lahko skupaj z ventilatorji in razvlaževanjem znatno pospeši proces sušenja. Nadzorovano ogrevanje lahko zagotovi, da so toploti izpostavljeni samo mokri materiali in da se zrak v prostorih ne segreje bolj, kot je potrebno, kar pomaga zmanjšati količino porabljene električne energije.

Uporaba prenosnih grelnikov bo na začetku sicer stala več, a ker občutno pospeši proces sušenja, skrajšate njihovo uporabo na manj dni. Tako za marsikoga prihranek, ki ga ustvarite, ker vam ni treba kriti daljšega bivanja v alternativnih namestitvah, odtehta strošek prenosnih grelnikov.

Kateri grelnik je najbolj primeren za posamezen prostor?

Ker se na izvajalce povečuje pritisk, da bi naloge opravili hitreje, so toploto mnogi začeli sprejemati kot metodo za pospešitev procesa sušenja. Vendar pa sta pomembna ustrezen model grelnika in skupno število grelnikov.

Vse je odvisno od velikosti poškodovanega območja, vrste prostora, stopnje oskrbe z električno energijo in drugih faktorjev. Pri nas smo specializirani za tovrstne izračune in za naloge, ki jih lahko opravi naš širok nabor prenosnih grelnikov Master.

Če je oskrba z električno energijo omejena (na primer vtičnica, ki omogoča samo delovanje prenosnih grelnikov z zmogljivostjo, nižjo od 3 kW), je bolj verjetno, da se bomo odločili posredni dizelski grelnik.

 

Zakaj je posredni grelnik tako močan?

Posredni grelniki so visoko učinkovite naprave, ki zagotavljajo veliko količino čistega, suhega toplega zraka brez dima. Najbolj primerni so za prostore z omejenim prezračevanjem, kot so trgovine, šotori, prostori za pripravo hrane ali razstavne dvorane. Brez dvoma ste kdaj že stopili v prostor ali zgradbo, ki jo je ogreval eden od teh grelnikov.

Posredni grelniki običajno uporabljajo kerozin ali rdeče dizelsko gorivo kot vir goriva, hkrati pa potrebujejo tudi majhno količino električne energije za krmiljenje ventilatorja in vgrajene elektronike (kjer je primerno).

Master bo leta 2022 lansiral tudi vrsto grelnikov na biogoriva. Ti uporabnikom, ki želijo izboljšati učinkovitost svojih projektov sanacije vodne škode, ponujajo še večje okoljske koristi.

Zmogljivost naših grelnikov znamke Master sega od 21 kW, kar je podobno tipičnemu bojlerju za centralno ogrevanje na plin, do 225 kW, kar je dovolj za ogrevanje velike poslovne ali industrijske enote.

Drugače povedano: 21 kW je 91 amperov, 225 kW pa je bližje 1000 amperom, če bi uporabljali ekvivalent električnega grelnika.

V mnogih primerih imate srečo, če lahko na domačem varnostnem stikalu naberete še 30–40 A proste zmogljivosti, sušenje popolne izgube pa je lahko v hladnejših zimskih mesecih izjemno zahtevno.

Kako lahko sredi zime za sušenje zgradbe uporabite posredni grelnik?

To je pravzaprav zelo preprost proces; še največja ovira je premagati strah pred neznanim.

Predstavljajmo si, da je v tipični samostojni hiši s tremi spalnicami počila zbiralna posoda, vi pa ste soočeni s popolno izgubo in brez delujočega sistema centralnega ogrevanja, ki bi vam omogočil sušenje. Hišo lahko napolnite s prenosnimi grelniki in običajnimi sušilniki, ali pa uporabite drugačen pristop in namestite posredni grelnik.

Pozimi je zunanji zrak običajno zelo suh, ker ima hladnejši zrak manjšo sposobnost zadrževanja vode. Tudi če se odčitek vlage v % RH zdi visok, zrak še vedno velja za izsušenega in popolnega za sušenje.

Toda zunanje temperature so preprosto prenizke. Hiter pogled na psihrometrijsko karto bo pokazal, da zrak pri parametrih 5 °C in 80 % RH ni vlažen.

Posredni grelec uporablja ta vir čistega, suhega zraka in mu doda toploto, preden ga izpiha v hišo – ali celo v kaj večjega, kot je bazen v rekreacijskem centru!

Pred kratkim smo sodelovali pri projektu, ki ga vodi Rainbow International South Wales & Bristol, kjer smo znotraj kopalnega območja v namen sušenja treh ločenih bazenov in poti okoli njih namestili grelnik Master BV 500CR.

To je bil kolosalen podvig in verjetno največja postavitev šotora v zgodovini Walesa, vendar so bili rezultati nadvse zgovorni. Celotno območje smo posušili zgolj s peščico ventilatorjev in s posrednim grelnikom.

Kakšne so prednosti uporabe takšne rešitve namesto sušilne prikolice?

Prva prednost je strošek – posredni grelnik je veliko manjša kapitalska naložba kot sušilna prikolica, saj je maloprodajna cena grelnika Master BV 500CR okoli 7.000 EUR, cena prikolice pa okrog 70.000 EUR.

Tu so tudi stroški namestitve, pri čemer večina prikolic zahteva namestitev trifaznega napajanja, ki lahko samo po sebi vsakič stane približno 1.200 EUR. Po drugi strani posredni grelnik deluje na standardni 3-polni 13-amperski vtič.

In naposled: zmogljivost posrednega grelnika presega zmogljivost prikolice zaradi količine energije, ki jo grelnik dovaja v sušilno komoro. BV 500CR namreč v primerjavi z 12 kW, ki jih proizvede običajna rešitev s prikolico, proizvede 5400 m3/h pretoka zraka (25 % več kot običajno uporabljena prikolica) in 150 kW uporabne toplote.

Ali lahko prostor(e) posuši samo grelnik?

Medtem ko bo grelnik povzročil veliko večjo hitrost izhlapevanja vlage kot druge metode, bo to vlago nekako treba odvesti. Ko kondenzira v zraku, je zato potreben razvlaževalnik, ki zagotovi zajem in odstranitev odvečne vlage.

Odkrijte razliko z Masterjem

Naslednjič, ko se boste soočili z zahtevnim komercialnim sušenjem ali veliko domačo škodo v hladnejših in temnejših zimskih dneh, vsekakor razmislite o ogrevanju kot alternativni rešitvi sušenja.

Naša ekipa lahko zagotovi tehnično podporo, 3-letno garancijo in vrsto preizkušenih rešitev sušenja, zasnovanih posebej za industrijsko in zasebno – stanovanjsko uporabo. Od pridobitve potrebnih naprav do implementacije sistema za daljinsko spremljanje – sušenje vam lahko pomagamo povečati z močjo toplote.

Če želite izvedeti več in se pogovoriti z nekom iz naše ekipe, stopite z nami v stik prek spodnjega obrazca.

Bodite obveščeni o Gitas novostih, nasvetih in akcijskih ponudbah

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec in serviser zastopanih blagovnih znamk

Varen spletni nakup

Varen spletni nakup

100 % varen in udoben nakup iz domačega naslonjača

Nakup izdelkov na obroke

Nakup izdelkov na obroke

Hitro in enostavno obročno odplačevanje z Leanpay

Hitra in zanesljiva dostava

Hitra in zanesljiva dostava

Zagotovljena varna in brezskrbna dostava do vaših vrat

© Vse pravice pridržane 2024. Izdelava: Kokos Agency

04/23 15 700 PIŠITE NAM