GITAS, Kranj, d.o.o.

Razlike med čistilci zraka in pralniki zraka

Dobra kakovost zraka v zaprtih prostorih je nekaj, kar koristi vsakomur – doma, v pisarni, na gradbišču, skratka povsod. To je nekaj, brez česar ne moremo živeti, ohranjanje čistega zraka pa je ključnega pomena za zaščito zdravja ljudi. Omogoča tudi dobro in storilnostno naravnano počutje.

Žal pa obstaja veliko onesnaževal, ki lahko negativno vplivajo na to, kar vsak dan vdihujemo in izdihujemo. Virusi, ki se prenašajo po zraku, delci prahu, dlake domačih živali, spore plesni, cigaretni dim, smog – seznam je obsežen. In čeprav bo vsako od teh onesnaževal občutljivim ljudem v bližini povzročilo drugačne težave, na splošno to pomeni:

Za ljudi, ki delajo denimo na gradbiščih, v delavnicah ali pri projektih sanacije poškodb, ki jih je povzročila voda, je zdravstveno tveganje zaradi slabe kakovosti zraka še posebej visoko, saj imajo lahko kovinski prah, lesni prah, plesni in podobno resne posledice, če se neovirano zadržujejo v vdihanem zraku.

Ob teh dejstvih je vzpostavitev sistemov za odstranjevanje potencialno škodljivih delcev iz zraka koristna za vsako okolje. To nalogo lahko opravljajo tako čistilci kot pralniki zraka. Ker pa ta dva tipa naprav nista zamenljiva, je ​​pomembno vedeti, kateri je najboljši za vaše potrebe.

Kaj je čistilec zraka?

Čistilec ali čistilnik zraka je dokaj očitna rešitev – čisti zrak in ga prečisti prahu, virusov, bakterij in cvetnega prahu. Te enote zrak prevajajo skozi izjemno fine filtre, ki zajamejo in zadržijo veliko večino v njem prisotnih delcev. Čist, svež zrak nato vračajo v prostor, to pa izboljša ozračje v njem.

Najučinkovitejši sodobni čistilci zraka uporabljajo filtre HEPA. Ti so neverjetno učinkoviti pri odstranjevanju delcev s premerom 0,3 mikrona, zaradi česar odlično opravljajo nalogo zmanjševanja prisotnosti številnih vrst virusov in bakterij v zraku.

Primer: naprava Heylo HL 400 omogoča do pet stopenj filtracije, da zagotovi kar najbolj popolno čiščenje zraka:

  1. stopnja

Pred filtri odstranijo grobe delce, večje od 5 mikrometrov, kot so hišni prah, kožne luske in cvetni prah.

  1. stopnja

Učinkovit formaldehidni filter z aktivnim ogljem zrak očisti neželenih vonjav, plinov in substanc.

  1. stopnja

Filter HEPA lahko filtrira 99 % mikroskopskih delcev s premerom nad 20 nanometrov, vključno z bakterijsko plesnijo, prahom, alergeni in nekaterimi virusi.

  1. stopnja

Sterilizirajoča UV-svetloba, ki jo najpogosteje uporabljajo za dezinfekcijo zraka, površin in vode, lahko uniči veliko število bakterij v zraku.

  1. stopnja

Ionizatorji z močnimi električnimi polji nabijejo posamezne delce zraka z negativnim nabojem in tako v prostoru povečajo koncentracijo ionov v zraku.

Kdaj uporabiti čistilec zraka?

Čistilniki zraka se najpogosteje uporabljajo v domačih ali komercialnih okoljih. Poleg doma so to torej lahko številna delovna mesta – v pisarnah, šolah, bolnišnicah, fitnes centrih, bankah itd.

Ta oblika enote za čiščenje zraka je primernejša za manj zahtevna okolja in za uporabnike, ki želijo zagotoviti, da kakovost zraka ugodno vpliva zdravje in udobje ljudi v prostoru. To lahko vključuje:

Kaj je pralnik zraka?

Pralnik iz zraka odstrani vrsto nečistoč vključno s kovinskimi in lesenimi delci, pa tudi bakterije, prah in druge onesnaževalce zraka.

Te enote pogosto uporabljajo negativne ione, ki se oprimejo delcev v zraku in na površini. Ker ti delci zaradi tega postanejo težji, jih je lažje očistiti in zbrati znotraj sistema.

Tako kot čistilniki zraka so tudi tudi pralniki zraka na voljo z zračnimi filtri HEPA, ki jim omogočajo filtriranje neverjetno majhnih delcev. Primer so enote Master MAS 13, ki so lahko opremljene s filtrom HEPA H13; ta lahko ujame bakterije, viruse in podobno.

Kdaj uporabiti čistilnik zraka?

Ker so izredno učinkoviti pri odstranjevanju prahu in spor plesni, se pralniki zraka običajno uporabljajo v gradbeništvu ali v industrijskih okoljih.

Med gradnjo se v ozračju pogosto pojavijo različne vrste prahu, ki lahko ogrozi zdravje delavcev na gradbišču, vključno z:

Takšen prah je lahko še posebej izrazit med rušilnimi deli. Če ne ukrepate, lahko negativno vpliva na zdravje delavcev, od alergijskih reakcij in draženja oči do bolj nevarnih bolezni, kot sta silikoza in kronična obstruktivna pljučna bolezen.

Pralniki zraka lahko močno zmanjšajo nevarnost, ki jo predstavljajo ti delci, in pomagajo zagotoviti, da delavce ves čas obdaja zdrav in svež zrak. Poleg gradbenih in industrijskih del so čistilniki zraka zelo primerni tudi za mizarstva, ključavničarstva, pralnice in podobne obrate.

Kakšna je razlika med pralniki zraka in čistilniki zraka?

Čistilci in pralniki zraka opravljajo enako nalogo: zasnovani so za izboljšanje kakovosti zraka ter za ustvarjanje varnejših in udobnejših prostorov, namenjenih človeški prisotnosti. Razlike v zmogljivosti, kakovosti ali stroških obratovanja niso nujno prisotne.

Razlikujejo pa se v tem, v kakšnih situacijah jih je smiselno uporabiti. Čistilci zraka so najprimernejši za bolj domača ali komercialna okolja, saj je njihova glavna naloga odpraviti prisotnost onesnaževal v zraku, gospodinjskega prahu, dlak hišnih ljubljenčkov, neprijetnih vonjav ipd. – onesnaževal, s katerimi se lahko srečamo v katerem koli domu ali pisarni.

Medtem so pralniki zraka zaradi osredotočenosti na večje delce, kot so gradbeni prah in spore plesni, idealna izbira za vsakogar, ki želi izboljšati kakovost zraka na gradbišču, v industrijski coni ali med projektom sanacije zaradi škode, ki jo je povzročila voda.

Ali je pralnik zraka boljši od čistilnika zraka?

Kot smo zapisali zgoraj, je torej napačno misliti, da je pralnik zraka boljši od čistilnika zraka ali obratno. Odločitev za eno ali drugo rešitev naj bo odvisna od posla, v katerem delate, in od onesnaževal, s katerimi se morate vsakodnevno spopadati.

Upamo, da vam je bil ta članek v pomoč pri pravilni odločitvi in izbiri rešitve čiščenja zraka, ki bo vašim zaposlenim in strankam zagotavljala čist in svež zrak.

Izbira prave rešitve čiščenja zraka za vaše potrebe

Visoke kakovosti zraka ne smemo nikoli omalovaževati. Ne glede na to, ali se nahajate v domačem ali službenem okolju, je možnost uporabe zmogljivih enot za čiščenje zraka ključnega pomena za zaščito zdravja, udobja in splošnega dobrega počutja ljudi.

V skupini Dantherm imamo s področjem razvoja čistilnikov in pralnikov zraka, ki delujejo v številnih panogah, desetletja izkušenj in strokovnega znanja. Prednost dajemo kakovostnim filtrom, močnim pretokom zraka in nizkim obratovalnim stroškom, s čimer strankam zagotavljamo kar najboljši izkoristek te tehnologije.

Naša razvejana podporna mreža nam omogoča hitro zagotavljanje rezervnih delov, popravil in tehnične podpore našim strankam, zato lahko s skupnimi močmi in v sodelovanju z vami skrbimo za brezhibno delovanje vaših naprav.

Za več informacij o rešitvah za čiščenje zraka, ki jih ponujajo Master, Aerial in Heylo, lahko z nami stopite v stik prek spodnjega kontaktnega obrazca.

Bodite obveščeni o Gitas novostih, nasvetih in akcijskih ponudbah

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec in serviser zastopanih blagovnih znamk

Varen spletni nakup

Varen spletni nakup

100 % varen in udoben nakup iz domačega naslonjača

Nakup izdelkov na obroke

Nakup izdelkov na obroke

Hitro in enostavno obročno odplačevanje z Leanpay

Hitra in zanesljiva dostava

Hitra in zanesljiva dostava

Zagotovljena varna in brezskrbna dostava do vaših vrat

© Vse pravice pridržane 2024. Izdelava: Kokos Agency

04/23 15 700 PIŠITE NAM