GITAS, Kranj, d.o.o.

Grelniki s posrednim in neposrednim ogrevanjem: prednosti in slabosti

Naj gre za tovarno, bolnišnico ali gradbeno podjetje, je ogrevanje prostorov z zaposlenimi ključnega pomena za njihovo zadovoljstvo, zdravje in storilnost.

Čeprav je glavna naloga grelnika izboljšanje varnosti delavcev, se lahko rešitve ogrevanja med drugimi industrijskimi in komercialnimi nameni uporabljajo tudi za doseganje optimalnih pogojev za izdelke v skladiščih, sušenje mokrega betona in preprečevanje okvar opreme v hladnih pogojih.

Vendar pa je zagotavljanje doslednega toka toplote včasih vse prej kot preprosto. Odvisno od velikosti vašega delovnega prostora in lokacije vašega delovišča se lahko izbira grelnika, ki je dovolj majhen za enostavno mobilnost, dovolj močan, da ogreje delavce, in dovolj vsestranski, da lahko deluje brez električne energije, zdi prevelika zahteva.

Grelniki s posrednim in neposrednim ogrevanjem so tej nalogi lahko kos. Toda izbira najboljše vrste grelnika za vaše potrebe je odvisna od kopice dejavnikov. Da vam odločitev karseda olajšamo, bomo skupaj raziskali prednosti in slabosti vsake vrste enote.

Kaj je grelnik z neposrednim ogrevanjem?

Grelniki z neposrednim ogrevanjem za ogrevanje zraka uporabljajo gorivo, kot sta plin ali olje. Odprti plamen v enoti segreje vstopni zrak in ga takoj nato izpiha, kar v kratkem času zagotavlja veliko količino toplote.

Prednosti neposrednega ogrevanja

Ena od glavnih prednosti grelnika z neposrednim ogrevanjem je, da se velika večina goriva pretvori v dragoceno toplotno energijo, ker pride izpihani zrak v neposreden stik z odprtim ognjem. Zaradi tega so te naprave opcija s skoraj 100-% izkoristkom.

Poleg tega izvajalci pogosto izberejo neposredne grelnike iz sledečih razlogov:

Omejitve neposrednega ogrevanja

Čeprav neposreden stik z odprtim plamenom zagotavlja učinkovito porabo goriva, to pomeni tudi, da bodo v oddani toploti prisotni stranski produkti zgorevanja, kot sta CO2 in nekaj vlage. Zato je najbolje, da grelnike z neposrednim ogrevanjem uporabljate v prostorih z dobrim prezračevanjem, kot so polodprti prostori, ali v velikih stavbah z ustreznim prezračevalnim sistemom.

Te naprave lahko uporabljate v zaprtih prostorih, vendar le, če v njih ni ljudi ali živali, saj lahko izpuh ogrozi njihovo zdravje. Poleg tega lahko številni materiali absorbirajo vonjave ali vlago, ki jo izločajo tovrstni grelniki, zato je treba pred uporabo teh naprav upoštevati tudi to.

Zaradi prisotnosti neposrednega plamena teh grelnikov ni priporočljivo uporabljati v prostorih, kjer so prisotni vnetljivi ali gorljivi materiali.

Kaj je grelnik s posrednim ogrevanjem?

Medtem ko neposredni grelniki omogočajo neposreden stik med plamenom in zrakom, je pri grelniku s posrednim ogrevanjem plamen zaprt v zaprti zgorevalni komori. Toplota znotraj te komore se preko toplotnega izmenjevalnika prenese na zrak, ki potuje skozi komoro, kar zagotavlja, da plamen nikoli ne pride v stik ali reagira z izpihanim zrakom.

Prednosti posrednih grelnikov

Čeprav ti sistemi še vedno proizvajajo onesnažene delce in pline, se ti ločijo in oddajo skozi dimnik, v zameno pa dovajajo topel in čist zrak. Zaradi tega so posredni grelniki nadvse primerni za ogrevanje zaprtih prostorov z ljudmi, živalmi in predmeti – brez potrebe po dodatnem prezračevanju.

Pomembno pa si je zapomniti, da mora biti grelnik nameščen na mestu z zagotovljenim dotokom dovolj svežega zraka za proces zgorevanja.

Poleg tega so sistemi s posrednim ogrevanjem iz več razlogov najpogosteje izbrana rešitev za številne komercialne in industrijske namene:

Slabosti posrednih grelnikov

Čeprav je obilje čistega in svežega toplega zraka glavni razlog, da se mnogi odločijo za uporabo teh začasnih grelnikov, posredne ogrevalne rešitve niso tako učinkovite kot neposredne alternative, saj so produkti zgorevanja ločeni od toka segretega zraka.

Zaradi zahtevnejše konstrukcije so višji tudi lastniški in vzdrževalni stroški. Toda ko gre za zdravje in dobro počutje zaposlenih in ostalih prisotnih, je ta naložba še kako smiselna.

Primerjava grelnikov s posrednim in neposrednim ogrevanjem

Čeprav so si grelniki s posrednim in neposrednim ogrevanjem v marsičem podobni, lahko med enimi in drugimi najdemo množico razlik.

Te ključne razlike pomenijo, da je namenskost uporabe za vsako vrsto toplozračnega ogrevalnega sistema drugačna.

Oglejmo si dva primera. Zaradi toplega zraka brez onesnaževal bi bil posredni grelnik idealen za uporabo v skladišču izdelkov, ki so občutljivi na nizke temperature in zunanje vonjave. Neposredni grelnik pa bi bil zaradi visoke energetske učinkovitosti in nizkih obratovalnih stroškov kot nalašč za zaščito ustekleničene vode pred poškodbami zaradi zmrzali.

Katera vrsta grelnika je prava za moje potrebe?

Za še boljši prikaz ločenih uporab obeh tehnologij in v namen pridobitve dodatnih informacij, ki jih potrebujete za pravilno odločitev, razmislite o naslednjih primerih.

Industrijske hale

Da v veliki tovarni zaposlenim in opremi, ki jo uporabljajo pri delu, zagotovite ohranjanje za bivanje in delo udobne temperature, je lahko primerna močna rešitev z neposrednim ogrevanjem, kot je Master B 360. Razlog je, da veliki notranji prostori pogosto omogočajo zadostno stopnjo izmenjave zraka, ki bo že sama po sebi uravnavala kakovost zraka, zlasti pri odprtih oknih in vratih.

To je razmeroma preprosto doseči, če je grelnik namenjen zaščiti skladiščenega blaga.

Kljub vsemu pa morate na prvo mesto vedno postaviti varnost in kompromise sklepati skrajno previdno, ko gre za zdravje ljudi.

Začasna namestitev

Da bodo begunci v šotorih in drugih vrstah začasne namestitve na varnem in toplem, so optimalni manjši grelniki s posrednim ogrevanjem, kot je BV 77. Ta tehnologija zagotavlja zadostno količino ogrevanja, ne da bi prisotne izpostavila nevarnosti pregrevanja.

Gradbišča

Gradbeni projekti gredo skozi več stopenj, ki v času realizacije pogosto zahtevajo tako posredne kot neposredne rešitve.

Za delovanje v zaprtih prostorih brez namenskega prezračevanja bi bilo idealno uporabiti zmogljiv posredni grelnik, ki lahko ogreje velike prostore, kot je BV 290. Da bo toplo delavcem na prostem in v zgradbah z lupinasto konstrukcijo, uporabite grelnike z neposrednim ogrevanjem, kot je B 150, saj nudijo idealno ravnotežje med učinkovitostjo in zmogljivostjo.

Poiščite svoj idealni grelnik pri Masterju

Izbira pravega grelnika za vašo industrijsko ali komercialno uporabo je bistvenega pomena. Ne samo, da delavci ob ustreznem ogrevanju lažje ostanejo varni, zadovoljni in učinkoviti, med drugim lahko pomaga zagotoviti tudi brezhibnost delovne opreme in pospešen proces morebitnega sušenja.

Da bi vam pri tako pomembni odločitvi lahko pomagamo, morate pri izbiri pravega grelnika s posrednim ali neposrednim ogrevanjem upoštevati naslednje dejavnike:

Master je v svetu prenosnih rešitev za uravnavanje mikroklimatskih pogojev dobro znano ime. V 60 letih obstoja smo razvili vrsto robustnih grelnikov s posrednim ali neposrednim ogrevanjem, izrazito usmerjenih v zanesljivost, trajnost, učinkovitost in uporabnost.

B 150

Enota B 150 je srednje zmogljiv grelnik z neposrednim ogrevanjem, ki lahko proizvede do 44 kW toplotne energije in je idealen za skladišča ter tovarne.

Ta naprava je izdelana z mislijo na težke pogoje na lokacijah, kot so gradbišča. Opcijsko lahko izberete še termostat za vzdrževanje optimalnih temperatur ter voziček na kolesih za enostaven transport.

AIR-BUS BV 471

AIR-BUS 471 je zmogljiv grelnik s posrednim ogrevanjem, ki lahko proizvede do 136 kW toplotne energije. Ta naprava je lahko opremljena z eno, dvema ali štirimi odvodnimi odprtinami za toploto, kar omogoča istočasno ogrevanje več prostorov v zgradbi.

Zaradi velikosti je grelnik opremljen s kavlji za dvigovanje in s kolesi za dodatno mobilnost. Poleg robustnih in dolgotrajnih sestavnih delov lahko AIR-BUS zaradi namenskega gumba za "hladni zagon" v hladnih okoljih deluje nemoteno.

Pogovorite se s strokovnjakom še danes

Ko gre za iskanje pravega posrednega in neposrednega ogrevanja, rešitev, ki bi ustrezala vsem, ne obstaja. Kateri sistem je najboljši za vas, bodo na koncu narekovale lastnosti in potrebe vašega prostora. Naši strokovnjaki vam lahko pomagajo in vas vodijo skozi izbirno-nakupni proces.

Raziščite več o naših prenosnih rešitvah za ogrevanje in odkrijte, katera je najbolj primerna za vas, tako da še danes stopite v stik z nami, ali pa izpolnite spodnji kontaktni obrazec.

 

Bodite obveščeni o Gitas novostih, nasvetih in akcijskih ponudbah

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec

Pooblaščeni prodajalec in serviser zastopanih blagovnih znamk

Varen spletni nakup

Varen spletni nakup

100 % varen in udoben nakup iz domačega naslonjača

Nakup izdelkov na obroke

Nakup izdelkov na obroke

Hitro in enostavno obročno odplačevanje z Leanpay

Hitra in zanesljiva dostava

Hitra in zanesljiva dostava

Zagotovljena varna in brezskrbna dostava do vaših vrat

© Vse pravice pridržane 2024. Izdelava: Kokos Agency

04/23 15 700 PIŠITE NAM